Korfu túrák és egyebek

Korfu túrák és egyebek

Néhány gondolat a túrákról

2019. augusztus 20. - dol86

Nincs két egyforma ember, ezért nem mindenkinek ugyanazt jelenti a nyaralás, a túrázás vagy bármi más. Ha valaki kedvet kapna, hogy ne csak, egy vagy több tengerparton napozva, vagy csak a legismertebb látványosságokat kocsival vagy tömegközlekedéssel gyorsan letudjon, hanem esetleg kicsit bevállalósabb gyalogtúrával gazdagítsa tapasztalatait, azoknak néhány a nehézség, körülmény felmérésére szolgáló információ.

Talán a legfontosabb, hogy legyünk tisztában a saját képességeinkkel, lehetőségeinkkel. Betegen, nem megfelelő edzettséggel/fizikai felkészültséggel, nem megfelelő felszereltséggel, és nem megfelelő előkészítéssel nem ajánlatos belevágni, nem hogy Korfun de máshol sem a túrázásba.

A betegségre nem térek ki, azt mindenkinek magának kell tudnia. Az edzettség/fizikai felkészültségről is csak annyit, hogy sajnos tapasztaltam már, hogy volt aki többet gondolt magáról, pedig nem volt komoly a kihívás.

Semmilyen speciális felszerelésre különösképpen nincs szükség. Egy normális cipő, folyadék (nem cukros ital, illetve az csak kiegészítőnek, lehetőleg mentes víz legyen a fő folyadék) és olyan ruházat, amiben nem égünk le (mert azért tűz a nap), és ami egyben az esetleges szűkebb ösvényen véd a növényzet "simogatásától" is.

A mai világban egy jobbacska telefon is elkél. Egyrészt baj esetén segítséget lehet hívni, másrészt elfogadható fényképeket tud készíteni (leginkább emiatt kell jobbacska legyen), harmadrészt a GPS-es tájékozódásban segít. Tájékozódni a google maps is elég lehet, de aki komolyabbat akar (ahol útvonalat lehet menteni, statisztikát készíteni stb.) azoknak valamilyen app letöltését javasolom. Én a Locus map-ot használom. Neten lehet róla részletes leírást találni. A netes kapcsolat ma már nem gond és nem is drága, de fontos a szigeten a kiválasztott görög szolgáltatóra lekorlátozni, mert képes automatikusan az albánra átállni, aminek a használata viszont nagyon-nagyon sokba fog kerülni.

Ha valaki évente 2-4-szer 10-15 km vagy hosszabb túrát a hegyekben végigmegy gond nélkül, annak ez sem lesz gond. A meleg is inkább csak a kedvét próbálja venni az embernek, de én nem tartom annyira vészesnek. Ha pedig nem főszezonban megy az ember, akkor még az sem akkora gond. Azt is figyelembe kell venni, hogy nem mindegy hogy nagyobb csoportban vagy egyedül (vagy kis csoportban) megy az ember, mert nem ugyanúgy fárad. A nagyobb csoportos túrák, akár fárasztóbbak is lehetnek, mert sokat számít ha valaki nem a saját ritmusát tudja menni.

Végül a kiválasztandó célpont és a hozzá vezető út, amiről csak annyit, hogy célnak valami ismertebb helyet célszerű választani és az oda vezető út egyediségével kiszínezni. Azaz nem fő útvonalon és lehetőség szerint félre eső kilátók és falvak közbeiktatásával, amit jó előre "végig lehet járni" a google térképen monitor előtt, bár nem kell meglepődni ha a valóság kicsit más lesz, mert a google 6-8-10 éves képeket tartalmaz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azenkorfum.blog.hu/api/trackback/id/tr1814981980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása